Окремі недоліки практики застосування майнових покарань під час кримінального провадження - Кравчук, Петро Юрійович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Стаття присвячена комплексному аналізу проблем практики застосування майнових покарань у кримінальному провадженні в Україні, зокрема штрафів, конфіскації та спеціальної конфіскації майна. У роботі розглянуто теоретичні засади майнових санкцій як інструменту кримінальної юстиції, їхні функції та роль у системі кримінально-правового впливу на правопорушників. Особлива увага приділена виявленню та класифікації недоліків сучасної практики: неоднаковості підходів судів до визначення розміру штрафів, недосконалості процедурного забезпечення арешту та реалізації майна, низькій ефективності виконання майнових покарань, а також нечіткому розмежуванню конфіскації та спеціальної конфіскації. Проаналізовано взаємозв’язок майнових покарань із іншими видами кримінально-правових заходів та вплив сучасних соціально-економічних умов, зокрема дії воєнного стану, на їх застосування. Підкреслено, що економічні труднощі, зниження платоспроможності населення та переміщення осіб значно ускладнюють виконання майнових покарань і знижують їхню превентивну та каральну ефективність. Водночас недосконалість законодавчих норм та відсутність єдиних алгоритмів правозастосування створюють ризики порушення принципу пропорційності та справедливості покарання, що потребує термінового реформування кримінального та кримінально-процесуального законодавства. На основі аналізу судової практики та сучасних наукових досліджень сформульовано висновки щодо необхідності вдосконалення законодавчої бази та правозастосовної практики: удосконалення критеріїв призначення майнових покарань, запровадження чітких процедур контролю за виконанням та реалізацією майна, а також гармонізація підходів судів до застосування різних видів майнових санкцій. Особливо актуальним є запровадження механізмів адаптації майнових покарань до умов воєнного стану та економічної нестабільності, що дозволить забезпечити баланс між інтересами держави, потерпілих та обвинувачених. Таким чином, стаття не лише систематизує сучасні наукові погляди на застосування майнових покарань у кримінальному провадженні, а й пропонує практично орієнтовані рекомендації для підвищення ефективності та справедливості кримінальної юстиції в Україні.