Конституційно-правові основи участі територіальної громади у здійсненні місцевого самоврядування в Україні - Хребтова, Алєся; Кіктева, Галина (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз конституційно-правових основ участі територіальної громади у здійсненні місцевого самоврядування в Україні з урахуванням міжнародних стандартів, національного законодавства та умов воєнного стану. Метою статті є комплексне дослідження конституційно-правових основ участі територіальної громади у здійсненні місцевого самоврядування в Україні, з’ясування змісту правового статусу територіальної громади як первинного суб’єкта місцевого самоврядування. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціально-юридичні методи пізнання, зокрема діалектичний, формально-юридичний, системно-структурний, порівняльно-правовий, логіко-нормативний та метод правового аналізу. У статті територіальна громада розглядається не лише як соціальна спільнота жителів відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а і як базовий суб’єкт муніципально-правових відносин, через який реалізуються засади народовладдя на місцевому рівні. Проаналізовано конституційно-правові основи участі територіальної громади у здійсненні місцевого самоврядування, які охоплюють норми Конституції України, законодавства про місцеве самоврядування та інших нормативно-правових актів, що регулюють форми безпосередньої участі жителів у вирішенні питань місцевого значення. Окрему увагу приділено таким формам участі, як місцеві вибори, місцевий референдум, загальні збори громадян, місцеві ініціативи, громадські слухання, електронні петиції та інші механізми локальної демократії. Узагальнення нормативних положень і наукових підходів дає підстави констатувати, що сучасне правове регулювання участі територіальної громади поєднує наявність демократичних інструментів із низкою проблемних аспектів, зокрема недостатньою процедурною деталізацією окремих форм участі, фрагментарністю законодавчого забезпечення та потребою вдосконалення механізмів практичного залучення жителів до муніципального управління.