Дезінформація як інструмент політичного впливу - Горбенко, Наталія Юріївна; Дяченко, Михайло Валентинович; Саламаха, Ігор Павлович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
За посередництвом соціальних мереж і медіа-платформ алгоритми розповсюдження контенту-дезінформації часто формує замкнені інформаційні простори, у рамках яких аудиторія піддається впливу повторюваних меседжів для просування завідомо сформованих політичних наративів. Дослідження присвячене системному аналізу феномену дезінформації як сучасного інструменту політичного впливу та маніпуляції суспільною думкою в умовах цифровізації суспільства. За допомогою низки методів (системний метод, аналіз і синтез, порівняння, контен-аналіз) у статті виділено її основні функціональні характеристики, а також ключові механізми поширення й впливу на політичну стабільність й інформаційну безпеку. Обґрунтовано, що волонтерські ініціативи, незалежні медіа, інноваційні фактчекінгові організації наразі позиціонуються ефективними учасниками системи протидії дезінформації, генераторами нових ідей, форм комунікації та інструментів донесення правдивого контексту до широкої аудиторії. У статті підтверджено, що явище дезінформації у сучасному контексті ризиків маніпулятивного політичного впливу активно асимілює можливості цифрових медіа та специфіку когнітивного сприйняття інформації аудиторією. У статті обґрунтовано необхідність впровадження сучасних інтелектуальних систем моніторингу інформаційного простору для виявлення у режимі реального часу аномальних інформаційних збурень, бот-мереж, генерованого контенту тексти та deepfake-матеріалів, оперативного й точного аналізу ознак дезінформаційного контенту, із послідуючим маркуванням чи блокуванням потенційно дезінформаційних повідомлень. У межах дослідження обґрунтовано, що ефективна протидія дезінформації можлива лише за умови реалізації комплексного, багаторівневого підходу, який поєднує технологічні, інституційні, освітні та превентивні механізми.