Відмежування поняття транспарентності від суміжних категорій гласності та відкритості цивільного процесу - Притика, Юрій Дмитрович; Трунова, Галина Анатоліївна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Забезпечення прозорості судової влади є однією з ключових умов зміцнення довіри суспільства до правосуддя та ефективної реалізації права на справедливий суд у сучасних умовах розвитку правової системи. Метою дослідження є комплексний аналіз співвідношення понять транспарентності, гласності та відкритості як засад цивільного судочинства, а також їх теоретико-правове відмежування з урахуванням сучасних наукових підходів і нормативного регулювання. Особлива увага приділяється визначенню змісту цих категорій та встановленню їх місця в системі принципів правосуддя. У дослідженні використано загальнонаукові та спеціально-юридичні методи, зокрема формально-юридичний, системно-структурний, порівняльно-правовий та метод узагальнення. Застосування цих методів дозволило здійснити аналіз наукових підходів до розуміння відповідних категорій, дослідити їх нормативне закріплення та визначити особливості їх практичної реалізації. У процесі дослідження встановлено, що транспарентність, гласність і відкритість є взаємопов’язаними, але не тотожними правовими категоріями. Обґрунтовано, що транспарентність має інтегративний характер і охоплює як процесуальний аспект, пов’язаний з публічністю судового розгляду, так й інформаційний аспект, що забезпечує доступ до відомостей про діяльність суду. Визначено, що гласність виступає процесуальною гарантією відкритого судового розгляду, тоді як відкритість характеризує доступність інформації про судову діяльність. Досліджено нормативне закріплення цих принципів у національному законодавстві та встановлено його відповідність міжнародним стандартам. Окрему увагу приділено впливу цифровізації на розширення змісту відкритості та підвищення рівня прозорості судочинства. Доведено доцільність розмежування досліджуваних понять як співвідношення загального і часткового, де транспарентність виступає узагальнювальною категорією, а гласність і відкритість – її складовими елементами. Сформульовано авторське визначення транспарентності цивільного судочинства як комплексної правової характеристики, що поєднує процесуальні та інформаційні аспекти функціювання судової влади. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення правового регулювання і формування єдиного підходу до розуміння засад судочинства.