Юридичні аспекти компенсацій та відшкодувань у разі незаконного звільнення - Шинкар, Тетяна Ігорівна; Андрушко, Ірина Петрівна; Омельянчик, Сергій Володимирович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена трансформацією трудових правовідносин в Україні в умовах воєнного стану, що супроводжується зростанням кількості конфліктних ситуацій між працівниками та роботодавцями, ускладненням підстав припинення трудових відносин та зміною підходів до реалізації права на судовий захист. Особливого значення набувають питання визначення правових наслідків незаконного звільнення, зокрема в частині компенсаційних виплат, що формуються на перетині матеріального та процесуального права й зазнають впливу як нормативних змін, так і судової практики. Метою дослідження є систематизація підходів до правового регулювання та судового врегулювання спорів, пов’язаних із припиненням трудових відносин, а також формування узагальненого бачення механізмів відшкодування втрат працівника в сучасних умовах. Методологічну основу становлять загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема аналіз і синтез – для дослідження нормативно-правових актів та судових рішень, порівняльно-правовий метод – для виявлення змін у регулюванні відповідних правовідносин, системний підхід – для визначення взаємозв’язку між нормами права та практикою їх застосування, а також метод узагальнення – для формування моделей правозастосування. У результаті дослідження схарактеризовано динаміку трудових спорів та визначено їх структурні особливості, проаналізовано еволюцію нормативного регулювання компенсаційних виплат, а також оцінено результативність судового захисту на рівні касаційної інстанції. Узагальнення судової практики дозволило виокремити типові моделі правозастосування, що відображають сучасні підходи до врегулювання трудових спорів, зокрема пріоритет процедурних гарантій, диференціацію підстав відповідальності роботодавця та розширення меж компенсаційного захисту. Встановлено вплив воєнного стану на трансформацію механізмів відшкодування, що проявляється в зміні підходів до визначення суб’єкта відповідальності та умов виникнення права на компенсацію. Практичне значення результатів дослідження полягає в можливості їх використання при формуванні правових позицій у трудових спорах, підвищенні якості юридичної кваліфікації обставин звільнення, а також у вдосконаленні підходів до застосування компенсаційних механізмів у судовій та правозастосовній практиці.