Нормативний вимір принципів кримінального права: окремі актуальні аспекти питання - Вечерова, Є. М. (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті здійснено теоретико-правовий аналіз принципів кримінального права крізь призму їх нормативного виміру. Запропоновано новий підхід до розуміння принципів кримінального права як структурного елементу, що не лише супроводжує, а й поглиблює та конкретизує нормативність кримінального права як його базову властивість. Обґрунтовано, що принципи кримінального права мають об’єктивно-суб’єктивний характер: з одного боку, вони відображають закономірності суспільного розвитку та історичні умови, а з іншого - формуються через правосвідомість і волю людини. Сформульовано авторське визначення принципів кримінального права як керівних ідей, що ґрунтуються на соціальній справедливості, акумулюють найважливіші цінності суспільства та визначають сутність і спрямованість кримінально-правового впливу. Доведено, що принципи кримінального права виступають нормативними необхідностями, які забезпечують узгодженість, цілісність і стабільність кримінального законодавства, а також слугують орієнтиром для правотворчої та правозастосовчої діяльності. Окрему увагу приділено характеристиці ключових ознак принципів кримінального права, зокрема їх ціннісній зумовленості, регулятивності, універсальності, загальнообов’язковості, системності та стійкості. Підкреслено їх роль як системоутворюючого елементу кримінального права, що забезпечує внутрішню узгодженість норм та їх відповідність фундаментальним засадам права. Зроблено висновок, що принципи кримінального права є не лише ідейною основою галузі, а й самостійною формою прояву її нормативності, яка визначає ефективність кримінально-правового регулювання.