Вплив нафтової та газової залежності на конфігурацію насильства у державах із низьким рівнем демократизації - Андрушко, Микола Романович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі енергетичних ресурсів у формуванні політичної влади та безпекових практик у державах із низьким рівнем демократизації, де нафтово-газова залежність визначає специфіку інституційного розвитку та застосування примусу. Досліджено вплив ресурсної ренти на трансформацію політичних режимів і конфігурацій насильства в сучасних умовах. Метою статті визначено здійснення комплексного аналізу впливу нафтової та газової залежності на формування і трансформацію конфігурацій насильства у державах із низьким рівнем демократизації. Методи. Застосовано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження – аналіз, узагальнення, порівняння, системний підхід і елементи політико-економічного моделювання, що дозволило виявити взаємозв’язки між рівнем енергетичної залежності та характером застосування примусу. Результати. Виявлено, що зростання рентних доходів сприяє посиленню централізації влади, зниженню її підзвітності та інституціоналізації насильства як інструменту політичного управління. Доведено, що конфігурації насильства набувають варіативного характеру – від централізованих репресивних до селективних і латентних форм, інтегрованих у механізми розподілу ресурсів і підтримання політичної стабільності. Обґрунтовано, що рівень енергетичної залежності визначає не лише інтенсивність, а й тип насильства, а також його спрямованість – внутрішню або зовнішню. Висновки. Встановлено ключові проблеми дослідження і регулювання насильства, зокрема відсутність уніфікованих підходів до його вимірювання, обмеженість емпіричних даних і складність ідентифікації причинно-наслідкових зв’язків. Узагальнено практичні підходи до мінімізації ризиків ескалації насильства, що передбачають підвищення прозорості управління ресурсами, посилення інституційного контролю та розвиток міжнародних механізмів стримування. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням методик оцінювання латентних форм насильства та аналізом впливу глобальних енергетичних трансформацій на політичні режими і безпекові практики.