Адміністративно-правові механізми імплементації стандартів ЄС у сфері прав інтелектуальної власності через механізми судових експертиз у контексті сталого розвитку територіальних громад - Замаш, Олег Степанович; Комарницький, Михайло Михайлович; Ониськів, Петро Петрович; Запотічний, Володимир Володимирович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті досліджено адміністративно-правові механізми імплементації стандартів Європейського Союзу у сфері захисту прав інтелектуальної власності через інструменти судової експертизи в контексті сталого розвитку територіальних громад в Україні. Проаналізовано нормативну рамку Регламентів (ЄС) № 1151/2012, 2024/1143, 2023/2411 та Директиви 2004/48/ЄС у взаємозв’язку із зобов’язаннями України за Угодою про асоціацію. Визначено специфічні об’єкти інтелектуальної власності територіальних громад (географічні зазначення, локальні бренди, нематеріальну культурну спадщину) як ресурси їхнього сталого розвитку. Розкрито роль судової експертизи (товарознавчої, патентної, мистецтвознавчої, комп’ютерно-технічної) як адміністративно-правового механізму enforcement, що забезпечує доказову базу у справах про порушення прав на географічні зазначення та інші об’єкти інтелектуальної власності громад. Досліджено інституційну архітектуру захисту: взаємодію Національного органу інтелектуальної власності, Держпродспоживслужби, митних органів, науково-дослідних центрів судової експертизи та органів місцевого самоврядування. Проведено компаративний аналіз моделей enforcement географічних зазначень у Франції (INAO), Італії (Consorzi di Tutela) та країнах-кандидатах (Хорватія, Грузія). Виявлено критичні прогалини: відсутність затверджених методик експертизи відповідності специфікаціям PDO/PGI, недостатня інституційна спроможність громад ініціювати процедури захисту, нерозвиненість системи сертифікаційних органів. Обґрунтовано, що в українських реаліях судова експертиза набуває непропорційно великої ваги у системі enforcement через нерозвиненість адміністративних механізмів контролю. Запропоновано авторську модель «ІВ-паспорта громади» як інтегрального інструменту ідентифікації, реєстрації та захисту інтелектуальних активів територіальних громад відповідно до стандартів ЄС.