Роль кримінально-виконавчої системи у забезпеченні резильєнтності міст у воєнних умовах - Шульга, Олег Володимирович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті розглядається роль кримінально-виконавчої системи як ключового елементу безпекової інфраструктури міста в умовах воєнного стану. Підкреслюється, що традиційна функція системи, яка полягає у реалізації державної кримінальної політики та ізоляції правопорушників, у кризових умовах значно розширюється. Установи виконання покарань виконують не лише функцію виконання покарань, а й стабілізаційну та превентивну роль, забезпечуючи контроль над криміногенними ризиками, підтримання громадського порядку та інтеграцію у систему цивільного захисту. Аналізуються основні виклики, з якими стикається система у воєнний період: фізична небезпека для установ, проблеми евакуації засуджених та персоналу, дефіцит ресурсів, порушення прав людини, кадрові втрати та ризики дестабілізації у місцях несвободи. Визначається, що ці фактори безпосередньо впливають на рівень безпеки міського середовища та його резильєнтність. Особлива увага приділяється ролі державної політики та управлінських рішень, які мають бути адаптовані до умов війни та інтегровані у політику міської стійкості. Серед ключових напрямів виділено удосконалення нормативно-правового регулювання, розробку механізмів евакуації та релокації, впровадження кризового менеджменту, цифровізацію управління та посилення міжвідомчої взаємодії. Зазначено, що ефективне функціонування кримінально-виконавчої системи у воєнний період є не лише питанням реалізації кримінальної політики, а й важливим чинником соціальної стабільності, економічної стійкості, гуманітарної безпеки та загальної резильєнтності міста. Метою дослідження є комплексне осмислення ролі кримінально-виконавчої системи у воєнний період та вироблення рекомендацій щодо удосконалення її діяльності як складової міської безпекової інфраструктури. Практичне значення роботи полягає у можливості використання запропонованих висновків для розробки державної політики, управлінських рішень та стратегій розвитку кримінально-виконавчої системи в умовах війни.