Презумпція невинуватості як гарантія від зловживань в умовах процесуальної економії та оптимізації досудового розслідування - Гусач, Сергій Олександрович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У даній статті автором досліджено особливості реалізації презумпції невинуватості в умовах оптимізації досудового розслідування. Розкрито природу цієї засади як багатоаспектної гарантії належної правової процедури, що має імперативний характер. При дослідженні було використано діалектичний, порівняльно-правовий, формально-юридичний методи, а також метод аналізу та синтезу. Виявлено концептуальний конфлікт між прагненням держави до процесуальної економії (швидкості) та необхідністю дотримання високих стандартів доказування. На основі аналізу практики ЄСПЛ та Верховного Суду доведено, що прискорення кримінального провадження створює ризики підміни змістовного правосуддя формальними показниками. Удосконалено підхід до необхідності визначення презумпції невинуватості як запобіжника, який перешкоджає нівелюванню прав особи інструментами процесуального спрощення. Сформульовано пропозиції щодо збалансування ефективності розслідування та фундаментальних гарантій справедливості. Робота може стати підґрунтям для подальшої наукової дискусії в академічному середовищі, сприяти оптимізації стратегії захисту, а також корисним для широкого кола суб’єктів правозастосовного процесу.