Фінансово-правовий механізм надання компенсації особі за пошкоджений/знищений об’єкт житлової нерухомості від війни в Україні - Тараненко, Сергій Михайлович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті розглянуто актуальні проблеми функціонування фінансово-правового механізму надання компенсації за знищений чи пошкоджений об’єкт житлової нерухомості особи, яка постраждала від війни. Актуальність теми визначається потребами удосконалення функціонування фінансово-правового механізму щодо отримання компенсації за пошкоджений чи знищений об’єкт житлової нерухомості внаслідок війни відповідно до державної програми «<a href="https://www.google.com/search?q=%D1%94%D0%92%D1%96%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F&sca_esv=e42243e293ad428e&biw=1280&bih=613&sxsrf=ANbL-n6IizC5b61reaBY8eoV5ylpCS79YQ%3A1777031985777&ei=MVvraaiYL4muwPAPgNiEOA&oq=++%D0%B0%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BC+%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%97&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiPCAg0LDQu9Cz0L7RgNC40YLQvCDQvtGC0YDQuNC80LDQvdC90Y8g0LrQvtC80L_QtdC90YHQsNGG0ZbRlyoCCAAyBBAAGB4yBRAAGO8FMgUQABjvBTIFEAAY7wUyBRAAGO8FSLswUABYAHAAeACQAQCYAZUBoAGVAaoBAzAuMbgBAcgBAPgBAZgCAaACnAGYAwCSBwMwLjGgB98EsgcDMC4xuAecAcIHAzItMcgHBIAIAQ&sclient=gws-wiz-serp&ved=2ahUKEwi_lrWiuIaUAxUPzgIHHYc8M9AQgK4QegYIAQgAEAM">єВідновлення» як ключового елемента компенсаційного механізму та «єОселя», як нового етапу реалізації даної програми. У результаті дослідження встановлено, що фінансово-правовий механізм базується на системі державної компенсації, які регулюється Законом №2923-IX та реалізується через програму «єВідновлення» щодо надання компенсації за знищений чи пошкоджений об’єкт житлової нерухомості, та нормами бюджетного права України. Проаналізовано, що механізм фінансування відновлення знищеного чи пошкодженого війною житла в Україні Констатовано, що його структура включає наступні ключові елементи це: суб’єкти (учасники) механізму; об’єкти компенсації; форми та види компенсації; інструментальні елементи. Сфокусовано увагу на ключових процедурах та юридичних перешкодах, практичних аспектах застосування державної програми єВідновлення, з процедур подання заяв, оцінки збитків та отримання житлових сертифікатів або грошових коштів на ремонт, проблеми які з’являються під час реалізації права на компенсацію. Одержані результати дослідження можуть бути використані для удосконалення чинного законодавства з метою оптимізації фінансово-правового механізму надання компенсації та усунення перешкод стосовно виплати за знищений чи пошкоджений об’єкт житлової нерухомості постраждалій особі від війни.