Теоретичні та порівняльно-правові аспекти застосування законодавства про виїзд громадян України та інших держав за межі території держави при вирішенні адміністративних справ - Самсін, Ігор Леонович; Гаврік, Роман Олександрович; Владовська, Катерина Петрівна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена тим, що в судовій та правозастосовчій практиці виникають окремі проблеми, пов’язані з застосуванням положень п. 214 Правил перетинання державного кордону громадянами України, у зв’язку із недостатньо чітким визначенням понять «інший державний орган», «структурний підрозділ державного органу», «керівники інших державних органів», «керівники структурних підрозділів державних органів». Метою статті є дослідження теоретичних та порівняльно-правових аспектів застосування законодавства про виїзд громадян України та інших держав за межі території держави при вирішенні адміністративних справ. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи пізнання. Зокрема, аналіз і синтез застосовувано для узагальнення підходів до понять «інший державний орган», «структурний підрозділ державного органу», «керівники інших державних органів», «керівники структурних підрозділів державних органів»; порівняльно-правовий метод – для дослідження зарубіжних підходів до визначення цих понять у науковій літературі; системний підхід – для обґрунтування авторського підходу щодо віднесення окремих посад керівників територіальних органів центральних органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів до категорії осіб, на яких поширюються положення п. 214Правил перетинання державного кордону громадянами України. У результаті дослідження досліджено вказані поняття та обґрунтовано віднесення окремих посад керівників територіальних органів центральних органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів до категорії осіб, на яких поширюються положення п. 214 Правил перетинання державного кордону громадянами України. У висновках вказано, що територіальні органи центральних органів виконавчої влади не можна віднести до «інших державних органів» в контексті п. 214Правил перетинання державного кордону громадянами України, оскільки вони є структурними підрозділами центральних органів виконавчої влади, що підтверджується положеннями п. 10 ч. 2 ст. 18 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади». У зв‘язку із цим, положення п. 214 Правил перетинання державного кордону громадянами України не можна застосовувати до керівників структурних підрозділів у складі територіального органу центрального органу виконавчої влади.