Фінансові кримінальні правопорушення в умовах воєнного стану: кримінально-правовий та міжнародний вимір - Цяпкало, М. О. (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Ключовим елементом економічної безпеки кожної держави є її фінансова система. Кримінальні правопорушення у цій сфері становлять підвищену суспільну небезпеку, оскільки впливають на бюджет, податкову систему та фінансову стабільність держави. Фінансова сфера є однією з найбільш уразливих до кримінальних посягань, що обумовлено значною концентрацією матеріальних ресурсів та складністю правового регулювання. Метою статті є здійснення комплексного аналізу фінансових кримінальних правопорушень в умовах воєнного стану та визначення проблем їх кваліфікації. У статті зазначається, що сучасна фінансово-правова доктрина приділяє значну увагу трансформації фінансових кримінальних правопорушень у період збройних конфліктів, зокрема у контексті особливого правового режиму військового стану в Україні, який триває з 24.02.2022 і дотепер. Останні наукові дослідження провідних європейських та міжнародних авторів підтверджують, що воєнний стан виступає каталізатором корупційних злочинів, шахрайства та відмивання коштів, які набувають системного та транскордонного характеру. Наукові дослідження українських вчених свідчать, що в умовах війни відбувається суттєве зростання рівня корисливих та економічних кримінальних правопорушень, зокрема шахрайства, корупційних діянь та незаконного використання бюджетних коштів. Автором статті узагальнено положення міжнародних стандартів, зокрема Financial Action Task Force (FATF) у сфері протидії фінансовим кримінальним правопорушенням. Особливу увагу приділено впливу воєнного стану на трансформацію фінансової злочинності, зокрема зростанню ризиків розкрадання бюджетних коштів, легалізації доходів, порушення санкційного законодавства та використання цифрових активів. Також проаналізовано наявну судову практику Верховного Суду та ВАКС. Зроблено висновок про необхідність подальшого удосконалення кримінально-правових механізмів протидії фінансовим кримінальним правопорушенням з урахуванням сучасних викликів та міжнародного досвіду.