Кримінологічна характеристика фальсифікації лікарських засобів в Україні: детермінанти та сучасні тенденції в умовах військової агресії - Шепілов, Олексій Олександрович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті здійснено комплексний кримінологічний аналіз фальсифікації лікарських засобів та їх незаконного обігу в Україні з урахуванням сучасних викликів, зумовлених військовою агресією та трансформацією соціально-економічних відносин. Обґрунтовано, що в умовах воєнного стану зазначений вид злочинності набуває нових форм і характеризується підвищеним рівнем латентності, організованості та транснаціональності. Проаналізовано основні детермінанти фальсифікації лікарських засобів, серед яких виокремлено економічні (дефіцит окремих препаратів, зростання попиту на медикаменти, зниження купівельної спроможності населення), організаційно-управлінські (недостатній контроль за обігом гуманітарної допомоги, прогалини у державному регулюванні фармацевтичного ринку), а також соціально-психологічні чинники (зростання рівня тривожності населення, підвищена довіра до неофіційних каналів збуту). Особливу увагу приділено аналізу сучасних тенденцій поширення фальсифікованих лікарських засобів, зокрема активізації їх реалізації через мережу Інтернет, використанню логістичних каналів гуманітарної допомоги та залученню організованих злочинних груп до відповідної протиправної діяльності. Визначено кримінологічний портрет осіб, які вчиняють такі правопорушення, а також окреслено особливості віктимологічної характеристики потерпілих. Доведено, що фальсифікація лікарських засобів становить реальну загрозу не лише економічній безпеці держави, але й життю та здоров’ю населення, особливо в умовах обмеженого доступу до якісної медичної допомоги. На підставі проведеного дослідження сформульовано пропозиції щодо вдосконалення системи запобігання зазначеному виду злочинності, зокрема шляхом посилення міжвідомчої координації, впровадження сучасних цифрових механізмів контролю за обігом лікарських засобів, а також гармонізації національного законодавства з міжнародними стандартами у сфері протидії фальсифікації медичної продукції.