Криміналістична характеристика незаконного позбавлення волі або викрадення людини в умовах воєнного стану - Приймак, В’ячеслав Ігорович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті здійснено комплексне дослідження криміналістичної характеристики незаконного позбавлення волі або викрадення людини в умовах воєнного стану. Обґрунтовано, що повномасштабна збройна агресія проти України зумовила трансформацію способів вчинення зазначених злочинів, появу нових кримінальних практик та ускладнення процесу їх розслідування, зокрема на тимчасово окупованих територіях і в зоні активних бойових дій. Проаналізовано сучасні підходи до розуміння структури криміналістичної характеристики та визначено її основні елементи: спосіб вчинення кримінального правопорушення, обстановку, слідову картину, особу потерпілого та особу правопорушника. Встановлено, що в умовах воєнного стану поширюються такі способи вчинення викрадення людини, як насильницьке затримання незаконними збройними формуваннями, використання блокпостів, імітація діяльності правоохоронних органів, а також застосування інформаційно-комунікаційних технологій для відстеження та заманювання потерпілих. Окрему увагу приділено характеристиці особи злочинця, серед яких виокремлено як організовані групи, так і представників квазівладних структур на окупованих територіях. Розкрито особливості формування слідової картини, яка характеризується фрагментарністю, латентністю та значною залежністю від цифрових джерел доказової інформації. Доведено, що ефективність розслідування зазначеної категорії кримінальних правопорушень значною мірою залежить від своєчасного формування криміналістичних версій, належної організації взаємодії слідчих і оперативних підрозділів, а також використання можливостей міжнародного співробітництва. Запропоновано напрями вдосконалення криміналістичного забезпечення розслідування незаконного позбавлення волі або викрадення людини з урахуванням сучасних викликів воєнного часу, що сприятиме підвищенню ефективності протидії таким злочинам та захисту прав і свобод людини.