Аналіз ефективності використання міжнародного співробітництва у реалізації державних комунікаційних стратегій (на прикладі Національної стратегії безбар’єрності та її комунікаційного компоненту) - Іванова, Катерина Вікторівна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті проаналізовано ефективність використання міжнародного співробітництва у реалізації державних комунікаційних стратегій на прикладі Національної стратегії безбар’єрності та її комунікаційного компоненту. Досліджено інституційно-стратегічні засади її впровадження та визначено роль комунікаційного компоненту як інструменту інтеграції державної політики у суспільний і міжнародний простір. Встановлено, що реалізація Національної стратегії безбар’єрності базується на багаторівневій системі управління, яка поєднує стратегічні, операційні та комунікаційні механізми. Систематизовано основні механізми міжнародного співробітництва, зокрема інституційно-координаційні, фінансово-донорські, експертно-консультативні, інформаційно-комунікаційні, євроінтеграційні та публічно-дипломатичні. Обґрунтовано, що міжнародні партнери виконують не лише ресурсну, а й методологічну та управлінську функції. Водночас встановлено, що міжнародна взаємодія має переважно проєктно-фрагментований характер, що обмежує її стратегічний потенціал. Зроблено висновок про необхідність переходу до інституціоналізованої моделі міжнародного партнерства та посилення ролі комунікаційної стратегії як інструменту євроінтеграції та публічної дипломатії.