Роль регіональних інституцій у протидії насильницьким практикам і відновленні правових механізмів захисту - Василенко, Андрій Миколайович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
В умовах посилання соціальної динаміки та інтенсифікації викликів, пов’язаних із поширенням насильницьких практик, особливої наукової актуальності набуває дослідження ролі регіональних інституцій як суб’єктів забезпечення ефективного захисту прав людини, їхньої інституційної спроможності та механізмів впливу на гарантування базових прав і свобод. Регіональний рівень є основною ланкою реалізації правозахисної політики, оскільки саме тут відбувається безпосередня взаємодія між суб’єктами реагування та особами, які постраждали від насильства. Водночас фрагментованість інституційного середовища та недостатня узгодженість дій різних суб’єктів знижують ефективність чинних механізмів захисту. Це зумовлює необхідність системного аналізу інституційної структури, механізмів взаємодії та результативності діяльності регіональних інституцій. Метою статті є з’ясування ролі регіональних інституцій у протидії насильницьким практикам і відновленні ефективності механізмів захисту прав людини шляхом моделювання їхньої інституційної структури, аналізу міжінституційної взаємодії та оцінювання результативності функціонування. Методологічну основу дослідження становлять системний підхід, інституційний аналіз, структурно-функціональний метод, а також методи моделювання та узагальнення. Застосування цих методів дозволило розглянути регіональні інституції як цілісну динамічну систему, що функціонує у взаємозв’язку структурних та процесуальних компонентів. У результаті дослідження сформовано трирівневу аналітичну модель, що охоплює інституційну структуру системи протидії насильницьким практикам, механізм міжінституційної взаємодії та індикаторну модель оцінки ефективності відновлення правових механізмів захисту. Встановлено, що важливим чинником ефективності є не лише наявність відповідних інституцій, але й рівень координації їхньої діяльності, швидкість обміну інформацією та здатність системи до адаптивного реагування. У висновках зазначено, що підвищення результативності регіональної правозахисної політики можливе за умови посилення міжінституційної інтеграції, упровадження процесно-орієнтованих механізмів взаємодії та використання індикаторних підходів до оцінювання ефективності. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення регіональних стратегій у сфері захисту прав людини та розроблення практичних рекомендацій щодо оптимізації діяльності інституцій.