Використання цифрових технологій громадськими організаціями для моніторингу порушень прав людини в умовах воєнної агресії - Андрушко, Юрій Романович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
В умовах воєнної агресії особливого значення набуває забезпечення системного моніторингу порушень прав людини, що зумовлює активізацію використання цифрових технологій громадськими організаціями. Цифровізація правозахисної діяльності трансформує підходи до збирання, перевірки та поширення інформації, підвищуючи оперативність реагування на порушення. Водночас зростає потреба в науковому осмисленні функціональних можливостей таких технологій та оцінюванні їх ефективності в умовах підвищених ризиків. Актуальність дослідження визначається необхідністю систематизації цифрових інструментів та визначення їх ролі у формуванні доказової бази. Метою статті є комплексний аналіз використання цифрових технологій громадськими організаціями для моніторингу порушень прав людини в умовах воєнної агресії. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема аналіз і синтез, класифікація, порівняльний аналіз, а також метод моделювання для узагальнення процесів використання цифрових технологій. У результаті дослідження здійснено класифікацію цифрових технологій, що застосовуються в моніторинговій діяльності, визначено їх функціональні можливості та проведено оцінення ефективності за ключовими критеріями. Обґрунтовано, що найбільш результативними є технології, які поєднують швидкість збирання інформації з можливостями її верифікації та аналітичного оброблення. Розроблено алгоритм використання цифрових технологій у моніторингу порушень прав людини, який відображає послідовність, взаємозв’язок та циклічність основних етапів цього процесу, включаючи контроль достовірності та безпеки даних. Установлено, що цифрові технології формують цілісну інфраструктуру моніторингової діяльності громадських організацій, забезпечуючи її ефективність і масштабованість. Водночас застосування інноваційних інструментів супроводжується ризиками, пов’язаними з достовірністю даних та кібербезпекою, що потребує комплексного підходу до їх використання. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення практик діяльності громадських організацій та підвищення якості документування порушень прав людини. Перспективи подальших досліджень пов’язані з інтеграцією інтелектуальних цифрових рішень та розробленням стандартів забезпечення надійності інформаційних процесів.