Роль міжнародних організацій у розвитку місцевого самоврядування в Україні - Антонюк, Наталія Володимирівна; Федунь, Олександра Василівна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Мета статті полягає в обґрунтуванні функціональної ролі глобальних і регіональних міжнародних організацій (ООН, ОЕСР, Ради Європи, ЄС та ін.) у формуванні інституційно та фінансово спроможного місцевого самоврядування в Україні. Досліджені механізми імплементації Україною європейських стандартів демократичного врядування як визначальної передумови для досягнення цілей сталого розвитку та набуття відповідності критеріям членства в ЄС. У статті наголошено на важливому значенні міжнародної фінансової та технічної підтримки реформи децентралізації для економічного зростання, конкурентоспроможності, підвищення адаптивності територіальних громад до кризових умов. Результати дослідження вказують на зміну динаміки та ефективність інституційно-правової, фінансової та технічної міжнародної допомоги, зокрема, після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у лютому 2022 р. Зазначено, що UN-Habitat, ОЕСР, UCLG, Рада Європи та ЄС перейшли від консультацій з просторового планування і методологічної підтримки сталого урбаністичного розвитку до послідовної та інтенсивної допомоги шляхом розгортання масштабних програм, реалізації низки проєктів із використанням інструментів багаторівневої координації (Urban Recovery Framework, Urban Profiling Toolbox, U-LEAD) для впровадження принципів демократичного врядування та відновлення постраждалих від війни українських громад. Зроблено висновок, що підтримка міжнародних організацій має системний характер, багаторівневу структуру, ціннісну основу, стратегічну спрямованість на сталий розвиток та інтеграцію України до європейського простору врядування. Такі підходи міжнародних організацій забезпечили неперервність реформи децентралізації під час війни та сприятимуть у перспективі довготривалій стійкості місцевих інституцій під час післявоєнної відбудови України.