Правовий статус центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф в Україні - Жуков, Павло Ігорович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті досліджено правовий статус центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф в Україні як спеціального суб’єкта у сфері охорони здоров’я. Актуальність теми зумовлена тим, що в умовах воєнного стану, надзвичайних ситуацій, масових уражень та підвищеного навантаження на систему охорони здоров’я саме такі центри забезпечують організацію, координацію та фактичне надання екстреної медичної допомоги особам, які перебувають у невідкладному стані. Метою статті є комплексне визначення правового статусу центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф з урахуванням положень законодавства України про екстрену медичну допомогу, охорону здоров’я, державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення та інших нормативно-правових актів. Обґрунтовано, що правовий статус центру має комплексний характер і охоплює статус закладу охорони здоров’я, юридичної особи, роботодавця, суб’єкта організації та надання екстреної медичної допомоги, учасника майнових, фінансових, трудових, цивільних та організаційних правовідносин. Встановлено, що центр не можна розглядати лише як організаційну ланку системи екстреного реагування, оскільки його діяльність безпосередньо пов’язана з реалізацією права особи на життя, охорону здоров’я та медичну допомогу. Особливу увагу приділено значенню оперативно-диспетчерської служби, матеріально-технічного забезпечення, кадрового потенціалу та міжвідомчої взаємодії у забезпеченні своєчасного реагування на екстрені випадки. Зроблено висновок, що подальше вдосконалення законодавства має бути спрямоване на чіткіше визначення правосуб’єктності центру, меж відповідальності центру, його працівників і засновника, а також на посилення гарантій стабільного фінансування, ресурсного забезпечення та ефективної взаємодії з іншими суб’єктами системи охорони здоров’я і цивільного захисту.