Повноваження органів виконавчої влади у сфері енергоефективності - Захаркевич, Володимир Васильович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Мета. Стаття присвячена комплексному аналізу повноважень органів виконавчої влади у сфері забезпечення енергетичної ефективності в Україні в умовах євроінтеграційних перетворень та воєнного стану. У процесі дослідження застосовано формально-юридичний метод для тлумачення норм чинного законодавства, системно-структурний – для визначення місця органів виконавчої влади у механізмі забезпечення енергоефективності, а також порівняльно-правовий метод для зіставлення національного законодавства із стандартами Європейського Союзу. Результати. Встановлено, що правову основу повноважень органів виконавчої влади у сфері енергоефективності становлять Закон України «Про енергетичну ефективність» від 21 жовтня 2021 року № 1818-IX [1], Закон України «Про енергетичну ефективність будівель» від 22 червня 2017 року № 2118-VIII [2] та Закон України від 4 червня 2024 року № 3764-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері забезпечення енергетичної ефективності» [3]. Визначено системоутворюючу роль Кабінету Міністрів України, спеціальну координаційно-імплементаційну функцію Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності), а також повноваження галузевих міністерств і місцевих державних адміністрацій. Проаналізовано вплив Директиви (ЄС) 2023/1791 «Про енергоефективність» [4] та Директиви (ЄС) 2024/1275 «Про енергетичну ефективність будівель» [5] на формування вітчизняного законодавства. Висновки. Зроблено висновок, що сучасна система повноважень органів виконавчої влади у сфері енергоефективності потребує подальшого вдосконалення у частині посилення міжвідомчої координації, розширення інструментів моніторингу та контролю, а також зміцнення інституційної спроможності відповідних органів на центральному та місцевому рівнях.