Конституційні обмеження прав і свобод громадян в умовах воєнного стану в Україні - Прилипко, Вікторія Михайлівна; Курилюк, Юрій Богданович; Таран, Дмитро Павлович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Дослідження присвячене аналізу конституційних обмежень прав і свобод громадян, запроваджених в Україні під час воєнного стану, з акцентом на правові механізми регулювання та практику їхнього застосування. Мета дослідження полягає у визначенні меж допустимого втручання держави у сферу прав людини в умовах особливого правового режиму, а також оцінюванні балансу між вимогами національної безпеки та гарантіями конституційних прав. Під час дослідження застосовано такі методи: системно-структурний, порівняльний, аналіз положень Конституції України, законодавчих актів, що регулюють правовий режим воєнного стану, а також узагальнення наукових позицій щодо трансформації правового статусу особи за кризових умов. Результати дослідження засвідчують, що запровадження правового режиму воєнного стану об’єктивно змінює механізм реалізації окремих конституційних прав і свобод, однак не скасовує їхнього базового змісту. Встановлено, що обмеження мають чітко визначений нормативний характер і реалізуються через спеціальні законодавчі процедури, які передбачають тимчасовість та пропорційність втручання держави. Особливу увагу приділено аналізу прав, що підлягають частковому обмеженню, а також тих, що залишаються невідчужуваними навіть під час воєнного стану. Досліджено також роль органів державної влади в забезпеченні правової визначеності та контролю за дотриманням конституційних гарантій у кризових умовах. Окремо розглянуто практичні аспекти застосування обмежувальних заходів у сфері свободи пересування, інформаційних прав та трудових відносин. У висновках зазначено, що конституційні обмеження прав і свобод під час воєнного стану – це інструмент правового реагування держави на загрози національній безпеці. Однак їх застосування потребує суворого дотримання принципів законності, пропорційності та тимчасовості. Обґрунтовано, що ефективність правового регулювання залежить від узгодженості нормативної бази та практики її реалізації, а також рівня забезпечення судового та інституційного контролю. Підкреслено необхідність подальшого вдосконалення механізмів гарантування прав людини під час надзвичайних правових режимів з урахуванням сучасних викликів.