Реінтеграція деокупованих територій: потенційні виклики - Хома, Наталія Михайлівна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Метою статті є систематизація та аналітичне узагальнення основних викликів, які можуть виникнути у процесі реінтеграції деокупованих територій України на етапі повоєнного відновлення. Дослідження ґрунтується на системному та міждисциплінарному підходах, а також методах концептуального аналізу та типологізації. Застосовано логіко-аналітичне структурування майбутньої реінтеграції деокупованих територій як частини процесу повоєнного відновлення України. У статті ідентифіковано десять груп потенційних викликів реінтеграції деокупованих територій України: політичні та інституційні, безпекові, соціальні, гуманітарні та психологічні, інформаційні та ідентифікаційні, економічні, правові, інфраструктурні та екологічні, геополітичні та міжнародні, а також ціннісно-нормативні. Показано, що зазначені групи є аналітично розмежованими, але емпірично взаємопов’язаними та схильними до взаємного підсилення. Додатково виокремлено комплексні (міжсекторні) виклики, зокрема можливу асиметрію розвитку деокупованих територій, дефіцит ресурсів, труднощі багаторівневого врядування. Обґрунтовано, що реінтеграція деокупованих територій буде складним процесом одночасного управління безпековими, інституційними та соціальними ризиками в умовах паралельної повоєнного відновлення та євроінтеграційної адаптації України. Запропонована типологія має аналітичний характер і не є вичерпною, однак дозволяє сформувати системне уявлення про майбутні процеси реінтеграції деокупованих територій як багатовимірний процес постконфліктного врядування з численними потенційними викликами. Відзначено, що ефективність повоєнного відновлення залежатиме від здатності держави управляти взаємопов’язаними викликами, забезпечувати координацію в межах багаторівневого врядування, а також запобігати їм.