Інститут президентства України в умовах воєнного стану: роль Румунії у міжнародній підтримці України - Шкуро, Антон Сергійович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Функціонування інституту президентства України в умовах воєнного стану набуває визначального значення для забезпечення безперервності державного управління, координації діяльності органів влади та реалізації зовнішньополітичного курсу держави. Статтю присвячено аналізу особливостей реалізації повноважень Президента України в умовах повномасштабної збройної агресії Росії та дослідженню ролі Румунії у системі міжнародної підтримки України. Особливу увагу зосереджено на трансформації функцій глави держави у сфері безпеки, міжнародної дипломатії, координації гуманітарної допомоги та взаємодії із міжнародними партнерами. Для досягнення цієї мети використано комплекс теоретичних методів дослідження, зокрема аналіз, синтез, абстрагування, індукцію та дедукцію, що дало змогу всебічно дослідити діяльність Президента України в умовах воєнного стану та визначити особливості українсько-румунської співпраці. У процесі дослідження виявлено, що під час бойових дій діяльність глави держави характеризується посиленням координаційних функцій у сфері національної безпеки, зовнішньої політики, законодавчого забезпечення та міжнародної комунікації. Визначено, що президентська дипломатія є одним із центральних інструментів залучення міжнародної допомоги та підтримки України на міждержавному рівні. Доведено, що Румунія є важливим партнером України у Чорноморському регіоні, оскільки забезпечує політичну підтримку, бере участь у наданні гуманітарної допомоги, сприяє транзиту українського експорту, розвитку енергетичної співпраці та зміцненню регіональної безпеки. Досліджено українсько-румунську взаємодію, яка охоплює політичний, гуманітарний, енергетичний і логістичний напрями та є важливим чинником підтримання стійкості державних інституцій України в умовах воєнного стану. Узагальнення результатів дослідження засвідчило, що повномасштабне вторгнення спричинило трансформацію функцій інституту президентства України й посилення ролі міжнародної дипломатії у системі державного управління. Проаналізовано співпрацю України із Румунією, яка сприяє зміцненню регіональної стабільності, розвитку міжнародної підтримки та формуванню нових механізмів безпекової взаємодії у Східній Європі.