Засади європейської інтеграції України в контексті протидії антиукраїнським інформаційним війнам: менталітет → культура → право → публічне управління - Юринець, Юлія Леонідівна; Бєлкін, Леонід Михайлович; Бєлкін, Марк Леонідович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Метою статті є обґрунтування засад європейської інтеграції України в контексті протидії антиукраїнським інформаційним війнам шляхом дослідження взаємозв’язку між менталітетом, культурою, правом та публічним управлінням. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових і спеціально-юридичних методів, зокрема історико-правовий, системний, порівняльно-правовий, культурологічний, аксіологічний та формально-логічний методи. Методологічною основою роботи стала культуроцентристська парадигма, відповідно до якої культура та ментальні установки суспільства визначають тип права, державного управління та цивілізаційного розвитку. В результаті виконаних досліджень доведено, що європейський вибір України має об’єктивний цивілізаційний характер і відповідає культурно-ментальним особливостям українського суспільства. Встановлено наявність стійкого взаємозв’язку між типом культури суспільства та моделлю права і публічного управління. Обґрунтовано, що українська культурна традиція історично тяжіє до відкритої, демократичної та праволюдної моделі організації суспільства, тоді як російська державна традиція характеризується авторитаризмом, етатизмом та домінуванням держави над особою. Визначено, що антиукраїнські інформаційні війни спрямовані на руйнування європейської цивілізаційної ідентичності України та нав’язування авторитарних моделей суспільного розвитку. Досліджено особливості сприйняття Україною європейської правової традиції, зокрема концепції монізму, природного права, верховенства права та пріоритету міжнародного права. Зроблено висновок, що ефективна європейська інтеграція України потребує не лише формальної гармонізації законодавства, а й подолання пострадянських управлінських практик, зміцнення демократичної правової культури та утвердження гуманістичної моделі публічного управління. Європейський напрям розвитку України є закономірним проявом її історичних, культурних і ментальних особливостей та важливим чинником протидії антиукраїнським інформаційним війнам. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному обґрунтуванні взаємозв’язку між менталітетом, культурою, правовою традицією та моделлю публічного управління як фундаментальними чинниками європейської інтеграції України в умовах протидії антиукраїнським інформаційним війнам. У роботі дістала подальшого розвитку концепція культурно-ментальної обумовленості відкритої (демократичної) моделі права та публічного управління, а також обґрунтовано тезу про цивілізаційну несумісність української та російської моделей державно-правового розвитку.