Муніципальні програми підтримки ветеранів війни як інструмент реалізації ветеранської політики органами місцевого самоврядування - Торохтій, Богдан Григорович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Стаття присвячена проблематиці муніципальних програм підтримки ветеранів війни як інструменту реалізації ветеранської політики органами місцевого самоврядування. Метою статті є обґрунтування проблематики реалізації органами місцевого самоврядування повноважень щодо ухвалення муніципальних програм як засобу підтримки ветеранів війни та як інструменту реалізації ветеранської політики. В процесі дослідження застосовано загально філософські, загальнонаукові, спеціальні та власні методи правознавства. Основним методом став діалектичний та герменевтичний, системний, формально-логічний (догматичний) метод та ін. Метод аналізу та синтезу дозволив узагальнити наукові підходи та сформувати цілісне бачення проблематики реалізації органами місцевого самоврядування повноважень щодо ухвалення муніципальних програм як засобу підтримки ветеранів війни. Зроблено висновок про те, що ухвалення та реалізація програм підтримки ветеранів війни є одним із ключових напрямів діяльності органів місцевого самоврядування у сфері ветеранської політики. Муніципальні програми враховують специфіку потреб ветеранів війни у конкретній громаді чи регіоні. Через відповідні програми органи місцевого самоврядування уможливлюють реалізацію заходів у сфері соціальної підтримки та реінтеграції цієї категорії громадян. Визначено, що на сьогодні в низці сільських, селищних, міських громад та на рівні районних і обласних рад діють п’ятирічні муніципальні програми підтримки ветеранів війни. Обласні програми підтримки ветеранів війни, членів їх сімей ухвалені в 23 регіонах України, окрім Луганської області. Аналіз ухвалених протягом 2024-2026 рр. програм підтримки ветеранів війни свідчить про поступове формування в Україні єдиного підходу до забезпечення реінтеграції ветеранів як на місцевому рівні, так і на загальнодержавному. Незважаючи на відмінності у фінансових можливостях і пріоритетах конкретних громад, зміст таких програм демонструє послідовне включення основних напрямів реінтеграції ветеранів війни: соціального захисту, психологічної та медичної реабілітації, професійної адаптації, сприяння працевлаштуванню та ветеранському підприємництву, забезпечення житлом, розвитку ветеранського спорту, підтримки громадської активності та вшанування пам’яті загиблих Захисників і Захисниць України.