Аксіологічні виміри функціонування правничої термінології - Лазарєв, Віктор Вікторович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Мета статті полягає у комплексному аналізі аксіологічних вимірів функціонування правничої термінології та виявленні її ролі у формуванні ціннісного змісту сучасної правової системи. Дослідження спрямоване на з’ясування того, як терміни права відображають і транслюють правові та загальнолюдські цінності, забезпечують концептуальну впорядкованість правової реальності та впливають на рівень правової визначеності. Методологічну основустановить комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема аксіологічний, структурно-семантичний, порівняльно-правовий, герменевтичний та системний підходи, що дозволило дослідити як змістовні характеристики термінів, так і їхню ціннісну природу в контексті соціальної та правової динаміки. Результати дослідження демонструють, що правнича термінологія є не просто мовним інструментом номінації правових понять, а ціннісно навантаженим елементом правового змісту. Вона відображає усталені в суспільстві правові традиції, уособлює базові цінності - такі як свобода, рівність, справедливість, порядок - та забезпечує стабільність правового регулювання завдяки своїй семантичній визначеності. Водночас встановлено, що термінологія є динамічним феноменом, який змінюється під впливом глобалізаційних процесів, розвитку юридичної лінгвістики, інтернаціоналізації права та трансформації соціальних орієнтирів. Ця динаміка формує нові рівні смислового наповнення термінів і одночасно створює виклики, пов’язані з ризиками правової невизначеності у разі втрати термінологічної точності. У висновках обґрунтовано, що правнича термінологія відіграє системоутворюючу роль в аксіології права, оскільки поєднує в собі нормативну функцію та функцію відображення цінностей. Її аксіологічне осмислення дає змогу глибше зрозуміти механізми функціонування правової системи, сприяє підвищенню якості законодавчої техніки та ефективності правозастосування. Зроблено висновок, що стабільність і чіткість термінів мають бути узгоджені з потребами правового розвитку, а забезпечення балансу між традицією і динамікою є ключовою умовою підтримання змістової цілісності та прогностичної спроможності правової системи.