Конституційно-правові та методологічні засади функціонування корпоративного сектору в контексті гармонізації із законодавством ЄС - Матвєєнко, Ірина Володимирівна; Сліпенюк, Василь Володимирович; Карпенко, Лідія Миколаївна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Дослідження спрямоване на комплексне теоретичне обґрунтування інтегративної конституційно-правової концепції функціонування корпоративного сектору та формулюванні конкретних методологічних рекомендацій, які дозволять поєднати вітчизняне право та європейські стандарти, забезпечивши при цьому фундаментальні засади діяльності корпорацій. Методологічну основу дослідження становить діалектичний метод пізнання, який дозволив розглянути корпоративні відносини у їхньому постійному розвитку, взаємозв’язку та динаміці правового забезпечення. Завдяки історичному методу стисло проаналізовано ключові етапи та специфіку еволюції корпоратизму. Герменевтичний метод застосовано для юридичного тлумачення змісту конституційних приписів України та нормативно-правового масиву acquis communautaire ЄС. За допомогою методів аналізу та синтезу досліджено практичний алгоритм дій, необхідний для ефективного та безконфліктного впровадження європейських регуляторних норм у національне правове поле без втрати його автентичності. У статті розкрито фундаментальний конституційний базис регулювання діяльності корпоративного сектору, зокрема паритет між приватним капіталом та публічними інтересами, принципи соціальної відповідальності бізнесу, легітимізацію землекористування та гарантії добросовісної конкуренції. Проаналізовано структуру європейського корпоративного права, кодифікованого Директивою (ЄС) 2017/1132, і диференційовано ключові наднаціональні стандарти (публічності, капіталізації, структурної реорганізації, транскордонної інтеграції та захисту інвесторів). Доведено, що ефективне зближення систем неможливе без імплементації суміжних інститутів, таких як захист персональних даних, цифрова відповідність, а також корпоративна сталість та належна обачність щодо прав людини й екології. Обґрунтовано сутність наднаціональних імперативів (верховенства права ЄС, прямої дії, недискримінації) та їхній вплив на трансформацію правозастосування. Констатовано, що належна гармонізація законодавства ЄС в корпоративній сфері потребує нормативного затвердження в Україні єдиної Методології правового наближення. Така технологічна матриця має розгортати багаторівневе моделювання, що поєднує інструменти інкорпорації та адаптивного переформулювання, містить термінологічний аудит дефініцій на сумісність із вітчизняними кодексами, шкалу градації відповідності та обов’язкову крос-галузеву експертизу новел. Наведене дозволить зберегти автентичність української правничої мови та забезпечити стабільність національного правопорядку під час інтеграції.