Притягнення державних службовців до адміністративної відповідальності за вчинення мобінгу (цькування) - Даниленко-Негара, Юлія Сергіївна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
В статті досліджується проблематика притягнення державних службовців до адміністративної відповідальності за вчинення мобінгу (цькування). Встановлено, що адміністративна відповідальність за вчинення мобінгу (цькування) працівника, передбачається положеннями ст. 1735 КУпАП. Акцентовано увагу на тому, що ст. 1735 КУпАП не містить уточнення щодо можливості її застосування до державних службовців у разі вчинення ними мобінгу (цькування). Охарактеризовано загальний зміст та склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 1733 КУпАП. Обґрунтовано, що бланкетний характер диспозиції ч. 1 ст. 1735КУпАП свідчить, що під час кваліфікації діянь державних службовців як вчинення мобінг (цькування), окрім положень ст. 22 КЗпП, також обов’язково необхідно враховувати положення Закону України «Про державну службу» та інших актів законодавства про державну службу – в частині визначення особливостей проходження та припинення державної служби. Визначено, що державні службовці можуть бути суб’єктом адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 1733 КУпАП, суб’єктивна сторона яких характеризується наявністю вини у формі прямого умислу. Об’єктом досліджуваного адміністративного правопорушення у сфері державної служби є суспільні відносини, що виникають під час реалізації права на проходження державної служби, а також забезпечення прав державних службовців, передбачених законодавством про державну службу. Акцентовано увагу на тому, що об’єктивна сторона виявляється через форми мобінгу (цькування), які не враховують специфіки відносин у сфері державної служби. Встановлено відсутність випадків притягнення державних службовців за вчинення мобінгу (цькування) у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Охарактеризовано випадки розгляду справ про адміністративні правопорушення за ст. 1735 КУпАП стосовно службовців місцевого самоврядування. Визначено негативну тенденцію виявлення мобінгу (цькування) у сфері служби в органах місцевого самоврядування. Обґрунтовано, що належне та ефективне застосування ст. 1735 КУпАП до державних службовців вимагає повноцінного врегулювання заборони мобінгу (цькування) у сфері державної служби безпосередньо положеннями законодавства про державну службу, з обов’язковим наданням Національному агентству України з питань державної служби повноважень розглядати скарги державних службовців щодо мобінгу (цькування). Зазначене сприятиме забезпеченню ефективного відновлення порушених прав державних службовців внаслідок мобінгу (цькування). Визначено перспективні напрями подальших наукових досліджень.