Протидія легалізації (відмиванню) майна, здобутого злочинним шляхом, вчиненій із застосуванням технологій криптовалютного міксування - Удовенко, Ж. В.; Карандась, М. В. (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті здійснено комплексне наукове дослідження механізмів функціонування міксерів криптовалют, які розглядаються як провідний інструмент анонімізації, обфускації (заплутування) та маскування фінансових потоків у сучасній структурі злочинності. Окрему увагу приділено аналізу ролі зазначених сервісів у процесах легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування терористичної діяльності та ухилення від сплати податкових платежів. У роботі детально проаналізовано динаміку стрімкого зростання світового ринку криптоактивів, а також ключові тенденції його протиправного використання транснаціональними злочинними угрупованнями. Особливу увагу приділено трансформації методів конспірації на тлі посилення глобального регуляторного тиску та імплементації жорстких нормативно-правових актів, зокрема Регламенту MiCA в Європейському Союзі та Genius Act у Сполучених Штатах Америки. На основі ґрунтовного аналізу типологічних досліджень Державної служби фінансового моніторингу України та актуальної вітчизняної судової практики за 2024–2025 роки висвітлено практичні кейси залучення криптоміксерів до реалізації схем кібершахрайства (зокрема, за принципом «Man in the middle»), тіньового виведення капіталу та фінансування підривної діяльності спецслужбами держави-агресора. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що в ньому вперше у вітчизняній науці комплексно описано саме явище криптоміксерів та детально розкрито внутрішню механіку їхньої роботи. Автори простими словами пояснили суть такої діяльності та звернули увагу на те, що ці інструменти вже зараз активно використовуються на території України.