Критичне мислення як основа інформаційно-аналітичної діяльності дипломата - Іжнін, Ігор Ігорович; Шамборовська, Оксана Миколаївна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті обґрунтовано, що критичне мислення є не допоміжною «м’якою навичкою», а базовою метакомпетентністю, яка структурує весь цикл інформаційно-аналітичної діяльності дипломата — від пошуку й відбору джерел до підготовки аргументованих висновків і рекомендацій для зовнішньополітичного рішення. Метою статті є визначення ролі критичного мислення в сучасній дипломатичній практиці та виокремлення його основних операційних вимірів в умовах цифровізації, активного поширення дезінформації, інформаційних маніпуляцій і зростання значення міждисциплінарної експертизи. Методологічну основу дослідження становлять системний, інституційний і компаративний підходи, а також аналіз міжнародних наукових публікацій і документів провідних міжнародних інституцій. Доведено, що критичне мислення забезпечує: оцінювання надійності джерел; розрізнення фактів, суджень і припущень; ефективну роботу в умовах невизначеності; аналіз альтернатив і можливих сценаріїв розвитку ситуації; зниження впливу когнітивних упереджень; побудову логічної аргументації. Аргументовано, що в сучасній дипломатії критичне мислення виконує функцію епістемічної безпеки[1] й підвищує якість зовнішньополітичного аналізу. Під епістемічною безпекою мається на увазі область знань і практик, які стосуються збільшення надійності та захисту ланцюжків отримання та поширення інформації. Термін «епістемчна безпека» часто використовується в якості «парасолькового» терміну для об’єднання широкого спектру часто різнорідних зусиль, спрямованих на побудову здорових та інформаційних екосистем. Запропоновано напрями вдосконалення професійної підготовки дипломатів.