Феномен Сомаліленду в міжнародних відносинах: між фактичною суб’єктністю та політикою невизнання - Ворона, Олександр Андрійович (Український політико-правовий дискурс, 2026)
Мета статті полягає у визначення причин, через які Сомаліленд, маючи тривалу практику самоуправління, власні політичні інститути та зростаюче стратегічне значення на Африканському Розі, все ж залишається обмежено визнаним актором міжнародних відносин. Методи дослідження охоплюють якісний case - study , структуроване порівняння Сомаліленду з Південним Суданом, аналіз наукової літератури, офіційних документів міжнародних організацій і відкритих матеріалів щодо дипломатичної практики, виборчих процесів та регіональної безпеки. Результати дослідження показують, що фактична суб’єктність Сомаліленду формується через поєднання внутрішньої інституційної спроможності, локальної легітимності, історичного аргументу, що грунтується на короткій незалежності Сомаліленду в 1960 році, наявності дипломатичних представництв за кордоном і прагматичних зв’язків із зовнішніми партнерами. Водночас політика невизнання підтримується позицією про «неподільне Сомалі», обережністю Африканського Союзу щодо перегляду колоніально-успадкованих кордонів, відсутністю регіонального консенсусу, побоюванням щодо потенційного прецеденту для інших сепаратистських рухів та позицією самого Сомалі, представленого урядом у Могадішо. Порівняння з Південним Суданом підтверджує, що наявність ефективного внутрішнього врядування є недостатньою умовою для повноцінного міжнародного визнання. Вирішальними факторами натомість стають згода або політична слабкість материнської держави, підтримка регіональних організацій та стратегічна корисність для впливових акторів. Висновки вказують, що Сомаліленд варто розглядати як функціонально залученого, однак статусно обмеженого актора. Подальша його легітимація цілком залежатиме від балансу між регіональною безпекою, інтересами зовнішніх партнерів внутрішньою інклюзивністю та реакцією міжнародних інституцій на рішення окремих держав про визнання.