Особливості правового статусу членів наглядових рад закладів вищої освіти - Лавренюк, Олег Юрійович; Лавренюк, Олександра Олегівна (Український політико-правовий дискурс, 2026)
У статті досліджено правовий статус наглядових рад юридичних осіб, зокрема закладів вищої освіти, та особливості правового положення їх членів. Метою даної статті є визначення правого статусу наглядових рад закладів вищої освіти та правового положення їх членів з урахуванням положень чинного законодавства та теоретичних напрацювань вчених у даній сфері. Методи. Методологічний інструментарій, який використаний у даному досліджені охоплює спектр загальнонаукових та спеціально-юридичних методів. Системний метод використано для комплексного вивчення природи правового статусу наглядових рад закладів вищої освіти та правового положення їх членів. Порівняльно-правовий метод надав можливість виокремити позитивні напрацювання у даній сфері інших країн й висловити пропозиції щодо їх впровадження в українське законодавство. Формально-методичний метод забезпечив якісне вивчення нормативного матеріалу чинного законодавства у розрізі предмету дослідження. Аналітичний метод створив інструментарій для з’ясування характерних рис правового статусу наглядових рад та правового положення їх членів. Результати. Встановлено, що наглядова рада закладу освіти є різновидом спеціальних управлінських органів, яка покликана забезпечити гармонійне поєднання приватних інтересів засновників та публічних інтересів суспільства щодо формування якісного людського ресурсу задля забезпечення добробуту спільноти та країни й підтримання публічного правопорядку. Доведено, що ефективність формування та діяльності наглядової ради закладу вищої освіти цілком корелює з критеріями оцінювання якості наданої освітньої послуги й відображує політики у цій сфері, відтворені у положеннях спеціального законодавства із забезпечення якості вищої освіти. Запропоновано включення імперативної вимоги до чинного законодавства стосовно залучення до складу наглядової ради закладу вищої освіти представників ветеранів, які забезпечать реалізацію функції громадського контролю за діяльністю закладів вищої освіти, у тому числі в частині формування управлінських органів, утвердження основних стратегічних кроків у даній сфері.