Роль міжнародних організацій у формуванні внутрішньої політики України в умовах глобалізації - Новоскольцева, Людмила Олександрівна; Ходько, Федір Олексійович; Бринчак, Стефанія Петрівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті досліджено вплив міжнародних організацій на формування внутрішньої політики України в умовах глобалізації та сучасних викликів у сфері безпеки. Проаналізовано їхню роль у гармонізації національного законодавства з міжнародними стандартами, адаптації державної політики до викликів війни, процесів післявоєнного відновлення та забезпечення національного суверенітету. Для досягнення цілей дослідження використано системний підхід, що дозволив розглянути вплив міжнародних організацій як комплексне явище. Методи аналізу та синтезу сприяли визначенню основних тенденцій і проблем правотворчих процесів, порівняльний метод дозволив оцінити особливості імплементації міжнародних норм у правові системи різних держав, а історико-правовий аналіз забезпечив виявлення закономірностей у розвитку співпраці України з міжнародними інституціями. У статті проаналізовано міжнародні організації, зокрема ООН, ЄС, НАТО та ОБСЄ, та доведено, що вони мають значний вплив на правове середовище України, сприяючи впровадженню принципів верховенства права, захисту прав людини та проведенню реформ у ключових сферах. Особливу увагу приділено програмам EU4Justice, Association4U та підтримці НАТО у трансформації оборонного сектору. Виявлено як позитивні зміни, так і проблеми, пов’язані з адаптацією міжнародних стандартів, серед яких – недостатня інтеграція правових норм в умовах війни, складнощі у сфері цивільного контролю над військовими та необхідність узгодження реформ із реальними потребами суспільства. У дослідженні підкреслено важливість тісної взаємодії між міжнародними організаціями і державними органами України для забезпечення ефективної інтеграції міжнародних стандартів у національну правову систему з урахуванням стратегічних інтересів держави. Окремо розглянуто роль міжнародної підтримки у сфері безпеки, правосуддя та демократичного розвитку. Повномасштабна війна в Україні стала каталізатором інтенсивних правових змін, однак значні виклики залишаються в питаннях адаптації законодавства, покращення механізмів громадянського контролю та забезпечення демократичних принципів в умовах кризи. Результати дослідження мають практичне значення для подальшого вдосконалення правової системи України, зокрема шляхом оптимізації правотворчих процесів, посилення відповідності міжнародним стандартам, розширення співпраці з міжнародними партнерами та реалізації найкращих світових практик у державному управлінні.