Інтеграція країн Центрально-Східної Європи в структури НАТО як інструмент гарантування національної безпеки - Плазова, Тетяна Іванівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Інтеграція країн Центрально-Східної Європи в структури НАТО є важливим фактором гарантування національної безпеки, що передбачає як військову, так і політичну співпрацю. Метою цієї роботи є аналіз процесу інтеграції країн Центрально-Східної Європи до НАТО та його вплив на національну безпеку цих країн. Основний акцент зроблено на вивченні основних етапів інтеграції, проблемах адаптації національних оборонних структур до стандартів НАТО, а також на економічних та політичних аспектах цього процесу. Членство в НАТО істотно вплинуло на стабільність і розвиток національних систем безпеки цих країн. Для досягнення мети застосовано порівняльний аналіз, аналіз документів і даних про інтеграційні процеси в країнах Центрально-Східної Європи. Визначено стратегічні, військові та економічні зміни, спричинені вступом до НАТО. Результати дослідження виявили низку проблем, що виникають на етапі адаптації до стандартів НАТО. Серед них – неузгодженість в управлінні оборонними структурами, недостатня інтеграція у виробничу оборонну кооперацію, а також фінансові труднощі при модернізації військової техніки та інфраструктури. Також виявлено позитивний вплив на політичну стабільність і демократичні процеси в цих країнах. З огляду на глобальні безпекові зміни, країни Центрально-Східної Європи повинні продовжувати співпрацю з НАТО, зокрема в контексті боротьби з новими типами загроз, такими як кібербезпеки та гібридні війни. Висновки роботи свідчать, що процес інтеграції в НАТО сприяє значному зміцненню національної безпеки країн Центрально-Східної Європи, проте для досягнення повної ефективності необхідна подальша оптимізація інтеграційних процесів, особливо у військовій та економічній галузях. Україна, спираючись на досвід країн Центрально-Східної Європи, має можливість не тільки зміцнити свою обороноздатність, але й стати частиною потужної безпекової системи, яка сприяє миру в Європі.