Політична культура як чинник розвитку громадянського суспільства в Україні: виклики та перспективи - Кваша , Олександр Павлович; Шимко , Олена Володимирівна; Чоста, Костянтин Сергійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті досліджено політичну культуру як ключовий чинник формування та розвитку громадянського суспільства в Україні в умовах демократичної трансформації, зовнішньої агресії та євроінтеграційних прагнень. Попри численні наукові праці, що стосуються політичної культури, низка важливих аспектів залишається недостатньо розробленою, зокрема питання впливу політичної культури на практики самоорганізації громад, трансформаційні процеси під час війни, взаємозв’язок між політичною освітою та громадянською активністю. У фокусі аналізу – сучасні виклики, які стримують розвиток зрілої політичної культури: інформаційна вразливість, недовіра до інституцій влади, інституційна слабкість держави, фрагментарність громадської активності. На основі аналізу типології політичної культури та її виявів у сучасному українському суспільстві окреслено основні тенденції її еволюції – від пасивної, підданської до активної, партиципаторної моделі. Особлива увага приділена ролі Революції Гідності, війни та волонтерського руху як чинників активізації громадянської свідомості та формування горизонтальних зв’язків. У статті також проаналізовано специфіку національної моделі політичної культури, яка повинна враховувати історичні особливості та одночасно орієнтуватися на європейські цінності: верховенство права, політичну відповідальність, громадянську активність і повагу до прав людини. Автор обґрунтовує необхідність міжсекторальної взаємодії держави, громадських організацій, освітніх інституцій та ЗМІ для подолання існуючих бар’єрів та формування політичної культури, що здатна стати ресурсом сталого розвитку громадянського суспільства в Україні.