Адміністративні процедури у сфері адміністративно-правового забезпечення реалізації принципу боротьби з ігровою залежністю (лудоманією) - Денисенко , Ольга Євгенівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті досліджено адміністративні процедури, які можуть бути реалізовані у сфері адміністративно-правового забезпечення реалізації принципу боротьби з ігровою залежністю (лудоманією). Встановлено, що адміністративний процес у вузькому розумінні і адміністративна процедура є різними поняттями, при цьому адміністративний процес у переважній більшості є похідним від адміністративних процедур. Виділено характерні ознаки адміністративних процедур у сфері адміністративно-правового забезпечення реалізації принципу боротьби з ігровою залежністю (лудоманією). Запропоновано таке визначення адміністративних процедур у сфері адміністративно-правового забезпечення реалізації принципу боротьби з ігровою залежністю (лудоманією) – це врегульована нормами права діяльність суб’єктів публічного управління з розгляду конкретних адміністративних проваджень та прийняттям адміністративних актів під час реалізації державної політики у сфері боротьби з ігровою залежністю, здійснюється у визначеному законом порядку та стадіями і спрямована на захист суспільства від шкідливого впливу азартних ігор (суспільний, публічний інтерес) або захист прав гравців на безпечну гру. Виділено дві основні групи адміністративних процедур, які можуть бути реалізовані у сфері адміністративно-правового забезпечення реалізації принципу боротьби з ігровою залежністю (лудоманією): заявні та втручальні та перераховано види в межах кожної групи. Підсумовано, що перспективним напрямом подальших наукових досліджень є адміністративні процедури цифровізації з метою формування пропозицій щодо вдосконалення регулювання питань захисту суспільства і гравців від ігрової залежності.