Захист прав власників віртуальних активів: пропозиції щодо вдосконалення законодавства України - Починок, Олександр Вікторович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Дослідження спрямоване на розробку обґрунтованих пропозицій для вдосконалення правового регулювання захисту цивільних прав суб’єктів ринку віртуальних активів в Україні. Воно зосереджене на аналізі правового статусу цих активів, оцінці ефективності чинних нормативних актів та визначенні шляхів підвищення безпеки правового середовища для користувачів і інвесторів. Актуальність роботи зумовлена швидким розвитком цифрових технологій, зростанням обігу віртуальних активів і необхідністю адаптації національного законодавства до сучасних викликів цифрової економіки. У роботі застосовано комплексний підхід, що включає порівняльно-правовий аналіз регулювання віртуальних активів в Україні та за кордоном (ЄС, США, Швейцарія), системний аналіз чинних нормативних актів, зокрема Закону України «Про віртуальні активи» та Цивільного кодексу України, а також узагальнення наукових публікацій за останні п’ять років. Дослідження базується на критичному осмисленні міжнародного досвіду та національних особливостей правозастосування. Установлено, що правовий статус віртуальних активів в Україні залишається нечітким через їхню класифікацію як нематеріальних благ, що обмежує можливості судового захисту. Виявлено ключові види порушень прав – шахрайство, втрата активів через технічні збої та недостатню відповідальність постачальників послуг. Аналіз міжнародного досвіду показав ефективність таких інструментів, як резервні фонди (ЄС), чітка класифікація активів (Швейцарія) та активна роль регуляторів (США). Запропоновано конкретні заходи: внесення змін до ЦКУ для визнання віртуальних активів особливим видом майна, деталізація обов’язків постачальників послуг, створення гарантійного фонду, впровадження ліцензування, освітніх програм і механізмів судового та досудового захисту. Правове регулювання в Україні потребує системного вдосконалення для забезпечення захисту прав учасників ринку віртуальних активів. Запропоновані зміни сприятимуть підвищенню правової визначеності, зменшенню ризиків і зміцненню довіри до ринку. Дослідження підкреслює важливість гармонізації національних норм із міжнародними стандартами для підтримки розвитку цифрової економіки та інтеграції України у глобальний фінансовий простір. Отримані результати можуть бути основою для подальших наукових розробок і практичних реформ у цій сфері.