Виклики правового регулювання контролю над озброєннями у майбутньому українському контексті - Гончарук, Владислав Леонідович; Алєксєєва-Даниленко, Юлія Володимирівна; Чугаєвська, Альона Вікторівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Метою дослідження є аналіз викликів правового регулювання контролю над озброєннями в майбутньому українському контексті, зокрема в умовах післявоєнного відновлення, інтеграції до європейських правових стандартів і адаптації до сучасних технологічних викликів. Особливу увагу приділено гармонізації національного законодавства з міжнародними нормами, запровадженню ефективних механізмів моніторингу та запобіганню нелегальному обігу зброї. У дослідженні застосовано міждисциплінарний підхід, що поєднує юридичний, соціальний, економічний та технологічний аналіз. Використано структурно-функціональний метод для аналізу чинного законодавства України, а також прогнозування для оцінки перспектив запровадження цифрових інструментів у сфері контролю над озброєннями.Результати дослідження свідчать про низку ключових викликів у сфері правового регулювання контролю над озброєннями. По-перше, недостатня гармонізація національного законодавства з міжнародними стандартами, зокрема з положеннями Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та Конвенції про хімічну зброю. По-друге, відсутність інтегрованої системи моніторингу обігу озброєнь, яка б включала новітні технології, такі як штучний інтелект і великі дані. По-третє, наявність правових та організаційних прогалин у забезпеченні постконфліктного роззброєння й реінтеграції. По-четверте, потреба вдосконалення механізмів міжнародного співробітництва, зокрема в боротьбі з незаконним обігом зброї. Запропоновано низку рекомендацій для подолання виявлених викликів. Зокрема, передбачено створення інтегрованої цифрової платформи моніторингу обігу озброєнь, розроблення національних програм із демобілізації та реінтеграції для постконфліктних регіонів, а також формування комплексних нормативно-правових актів із урахуванням міжнародного досвіду й сучасних викликів. Особливо підкреслюється значення активного співробітництва України з міжнародними організаціями, такими як ООН, ОБСЄ та НАТО, з метою створення ефективних глобальних і регіональних механізмів контролю над озброєннями. Це дослідження робить вагомий внесок у теоретичну й практичну базу правового регулювання контролю над озброєннями, визначаючи напрями подальшого вдосконалення законодавчої та організаційної основи цієї сфери.