Українські кооперативні організації як компонент національного державотворення Української Далекосхідної Республіки: історичний досвід та значення - Гуменюк, Віталій Васильович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
В процесі дослідження встановлено, що неабияк актуалізують дослідження та висвітлення питання державотворення Українського народу минулого століття на тлі подій, які відбулися з 2014 року, а саме: анексія Автономної Республіки Крим, військове вторгнення на Східну Україну, а також повномасштабне військове вторгнення 24 лютого 2022 року на сучасну суверенну і незалежну, демократичну, соціальну, правову державу Україну, що є прикладами (р)осійських експансіоністських амбіцій та імперіалістичної політики. Як наслідок сьогодні Український народ стає на захист демократичних цінностей, європейського шляху розвитку, територіальної цілісності та державного суверенітету України. Одним з етапів державотворення Українського народу є утворення Української Далекосхідної Республіки. Метою роботи є уточнення відомих раніш, але недостатньо досліджених, виявлення нових фактів, поглиблення вивчення знань про Зелений Клин, аналіз реального стану предмета дослідження. Методика включає аналіз теоретичної та джерельної бази з подальшим узагальненням і формулюванням відповідних висновків та рекомендацій. З огляду на міждисциплінарність проблеми, в роботі використано комплекс загальнонаукових, спеціально-юридичних, спеціально-історичних та філософських методів і підходів, а також принципів об’єктивності, історизму, системності і всебічності. В результатах дослідження визначено, що українські кооперативні організації стали найважливішим джерелом фінансування діяльності українських організацій у період 1917-1922 роках. Поряд з цим, одним з основних завдань українських кооперативних організацій в умовах глибокої економічної кризи, спричиненої громадянською війною, було полегшення важкого матеріального становища українського населення Далекого Сходу, насамперед шляхом боротьби зі спекуляцією, спричиненою дорожнечею та нестачею товарів першої необхідності. Разом з тим, лідерами українського руху національна кооперація розглядалася як єдина міцна основа для розвитку національної культури та освіти на Далекому Сході. Об'єктивно діяльність української кооперації сприяла формуванню національної самосвідомості, національній просвіті, сприяла розвитку українського суспільного життя. Таким чином, українське культурне та політичне життя на Далекому Сході, як і в Україні, а також у країнах українського поселення в Північній та Південній Америці, було тісно пов'язане з розвитком кооперативного руху. У висновках дослідження може бути використано центральними, регіональними та місцевими органами державної влади у формуванні діаспоральної політики під час вирішення культурних, мовних, юридичних та освітніх потреб, а також у розробленні програм історичного розвитку Українського народу в середовищі української діаспори та на території сучасної України.