Використання сучасних інформаційних систем та баз даних у процедурі ідентифікації нелегальних мігрантів Державною прикордонною службою України - Король, Михайло Олексійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті досліджується питання використання сучасних інформаційних систем та баз даних у процедурі ідентифікації нелегальних мігрантів Державною прикордонною службою України. Ефективне управління цим явищем потребує впровадження технологічних рішень, які забезпечують швидку ідентифікацію осіб, запобігаючи ризикам, пов’язаним із нелегальною міграцією, такими як торгівля людьми, злочинність та загрози національній безпеці. Мета статті полягає у визначенні можливостей вдосконалення процедури ідентифікації нелегальних мігрантів через використання сучасних інформаційних систем, аналіз їхнього потенціалу для забезпечення ефективного управління міграційними потоками. За допомогою методу системного аналізу було оцінено існуючі інформаційні системи та їхню інтеграцію в роботу прикордонної служби; методом порівняльного аналізу вдалось оцінити ефективність міжнародного досвіду впровадження інформаційних технологій; а за допомогою емпіричних методів було проведено аналіз роботи інформаційних систем в діяльності Державної прикордонної служби України. Особливу увагу приділено використанню в процедурі ідентифікації нелегальних мігрантів, біометричних даних, таких як відбитки пальців, ідентифікація за обличчям та іншими параметрами. Проаналізовано чинні міжнародні бази даних, зокрема IDENT, EURODAC та SIS, а також національні платформи, які використовуються Державною прикордонною службою України. Окремо розглядаються виклики, пов’язані із захистом персональних даних, що зберігаються в базах. Використання цих систем має відповідати міжнародним стандартам, зокрема Загальному регламенту про захист даних (GDPR). Результати дослідження демонструють необхідність подальшої інтеграції сучасних інформаційних систем у діяльність Державної прикордонної служби України, вдосконалення нормативно-правової бази та адаптації міжнародного досвіду до українських реалій.