Аналіз міри юридичної відповідальності за вчинення (СТ. 201-3 КК УКРАЇНИ) - Бабікова, Олена Сергіївна; Максименко , Сергій Олександрович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Мета. Дослідження спрямоване на аналіз розвитку кримінально-правового регулювання контрабанди в Україні з урахуванням історичних змін, економічних та геополітичних викликів. Розглянуто трансформацію законодавчих норм від радянського періоду до сьогодення, а також вплив євроінтеграційних процесів та збройної агресії РФ на підходи до протидії контрабанді. Методи. У дослідженні використано формально-юридичний метод для аналізу змін, внесених у кримінальне законодавство України, порівняльно-правовий метод для зіставлення національного та міжнародного досвіду боротьби з контрабандою, а також історико-правовий метод для простеження еволюції нормативно-правового регулювання розглядуваного кримінального правопорушення. Результати. Встановлено, що в радянський період контрабанда розглядалася як особливо небезпечний злочин проти держави, а санкції включали позбавлення волі та конфіскацію майна. Після здобуття незалежності Україна зберегла жорсткі підходи до боротьби з контрабандою, але у 2011 році відбулася декриміналізація незаконного переміщення товарів, що призвело до негативних економічних наслідків. У 2021 році кримінальна відповідальність за контрабанду товарів була відновлена у зв’язку зі зростанням тіньового обороту та втратами бюджету. Окремо розглянуто вплив війни на митну політику України, зокрема посилення контролю за стратегічними товарами та впровадження цифрових інструментів у боротьбі з контрабандою. Висновки. Дослідження продемонструвало, що кримінально-правове регулювання контрабанди в Україні є динамічним і зазнає змін відповідно до внутрішньоекономічних та міжнародних викликів. Сучасна тенденція свідчить про посилення санкцій за цей злочин, що зумовлено необхідністю забезпечення економічної стабільності та захисту національної безпеки. Подальші перспективи розвитку законодавства у цій сфері мають базуватися на міжнародних стандартах, розширенні цифрового контролю та підвищенні відповідальності за корупційні ризики в митних органах.