Організація та тактика використання 3d-сканування під час огляду місця події - Басюк, Лариса; Антощук, Андрій (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Статтю присвячено розробці рекомендацій щодо організації та тактики використання 3D-сканування при огляді місця події. У рамках дослідження проаналізовано переваги 3D-сканування, такі як: висока точність, швидкість фіксації інформації, обмежене використання людських ресурсів, забезпечення безпеки учасників за рахунок мінімізації часу для документування при роботі в місцях можливих повторних артилерійських обстрілів тощо, та можливість створення віртуальних моделей, що забезпечують глибший аналіз обстановки. Розроблено алгоритм дій із використанням сканера на підготовчому, робочому на заключному етапах огляду місця події. Акцентовано увагу на ключових аспектах кожного етапу, що дозволяють максимально ефективно застосувати технологію 3D-сканування для фіксації обстановки на місці події, зокрема, під час документування воєнних злочинів. Розглянуто особливості планування сканування, вибору оптимальних точок, врахування освітлення та інших факторів, що впливають на якість отриманих даних. Описано процес збору даних за допомогою 3D-сканера, включаючи налаштування обладнання, сканування об'єктів та простору, а також перевірку повноти зібраної інформації. Ефективна організація та тактика використання 3D-сканерів при огляді місця події та інших слідчих (розшукових) дій стане основою для ефективного документування кримінальних правопорушень та підвищення якості розслідування. Встановлено, що незважаючи на значні переваги, в застосуванні 3D-сканерів існує ряд викликів, таких як: необхідність державного фінансування на придбання більшої кількості тривимірних технологій для більш широкого впровадження їхнього використання правоохоронними органами, необхідність спеціалізованого навчання, правові та етичні аспекти, а також інтеграція з іншими технологіями. Успішне впровадження 3D-сканування в у діяльність правоохоронних органів з документування різних видів кримінальних правопорушень вимагає комплексного підходу: розробки чітких рекомендацій, алгоритмів, протоколів, навчання персоналу та забезпечення належних умов для збору й обробки даних.