Аналіз впливу глобальних політичних доктрин на формування сучасної української ідентичності - Мандрагеля, Володимир Андрійович; Колєватов, Олексій Олександрович; Крук, Олександр Іванович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У сучасних умовах глобалізаційних процесів та інтенсивних геополітичних змін проблема формування та зміцнення національної ідентичності набуває особливої ваги. Для України, яка знаходиться на перетині різних культурно-історичних та політичних впливів, це питання є надзвичайно актуальним. Вплив глобальних політичних доктрин відіграє важливу роль у цьому процесі, формуючи як позитивні тенденції до інтеграції у світову спільноту, так і виклики щодо збереження національної самобутності. У цьому контексті необхідність адаптації глобальних політичних ідей для зміцнення національної єдності та стабільності стає стратегічним завданням для України. Метою статті є комплексний аналіз впливу глобальних політичних доктрин на формування сучасної української ідентичності, з урахуванням як позитивних, так і негативних аспектів. Автори ставлять за мету виявити можливі ризики та перспективи застосування різних політичних доктрин у контексті зміцнення національної єдності та запропонувати рекомендації щодо ефективної адаптації глобальних ідей до українських реалій. Методи. У дослідженні використано широкий спектр наукових методів, зокрема: порівняльно-історичний метод для аналізу еволюції політичних доктрин; системний підхід для визначення взаємозв’язку між глобальними процесами та національною ідентичністю; соціологічні методи для оцінки громадської думки щодо національної ідентичності та впливу глобалізаційних процесів. Результати. У статті схарактеризовано основні глобальні політичні доктрини та їхню роль у формуванні національних ідентичностей. Визначено специфіку впливу різних політичних доктрин на українське суспільство, зокрема європейських демократичних цінностей, неоліберальних концепцій, ідей мультикультуралізму тощо. Виявлено можливі ризики, такі як втрата культурної ідентичності, загроза зовнішньополітичного впливу, посилення внутрішніх конфліктів. Висновки. Окреслено перспективи, пов’язані зі зміцненням демократичних інституцій, підвищенням рівня громадянської свідомості, інтеграцією у світову спільноту на основі рівноправного партнерства.