Вплив міжнародно-правових зобов’язань на реформування судової системи в Україні - Резворович, Кристина Русланівна; Баськов, Віталій Васильович; Голубєва, Вікторія Олегівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
У статті досліджено міжнародно-правові аспекти реформування судової системи України, зокрема процес адаптації національного законодавства до європейських стандартів та вдосконалення правових механізмів. Актуальність проблематики зумовлена сучасними викликами та євроінтеграційним вектором розвитку України. Метою статті є дослідження впливу деяких міжнародно-правових зобов’язань на реформування судової системи України. Для визначення особливостей євроінтеграційних аспектів в Україні застосовано загальнонаукові методи, зокрема порівняльний аналіз, системний підхід, аналіз нормативно-правової бази та юридична інтерпретація. Методологічну основу становить система загальнонаукових і спеціальних методів наукового пізнання, які обрані з урахуванням специфіки досліджуваної проблеми. Особливу увагу приділено розробленню та обґрунтуванню теоретичних засад реформування судової системи України на основі системного аналізу й критичного осмислення наявних наукових теорій реформування, історичних етапів розвитку судової системи, чинного законодавства у сфері судової влади та міжнародних правових актів. У процесі дослідження було встановлено, що євроінтеграційний курс України передбачає поетапне й комплексне узгодження національного законодавства з міжнародними та європейськими стандартами. Цей процес охоплює різні сфери, зокрема економіку, політику, соціальну політику, права людини та судову систему. Особливу увагу приділено реформуванню правосуддя, оскільки воно є основним елементом забезпечення верховенства права, справедливості та правової безпеки громадян. Упровадження європейських стандартів у сфері судочинства сприяє підвищенню довіри громадян до судової влади, покращенню інвестиційного клімату та зміцненню демократичних інститутів держави. Зокрема, виконання євроінтеграційних зобов’язань передбачає реформування судової гілки влади шляхом удосконалення механізмів добору та оцінювання суддів, підвищення рівня їхньої відповідальності та професіоналізму, а також забезпечення прозорості судових процедур. Крім того, акцентовано на необхідності посилення антикорупційних заходів у судовій сфері, що є важливим аспектом гармонізації з європейськими нормами. У висновках зазначено, що, попри досягнутий прогрес, українська судова система перебуває в стані динамічного розвитку. Національні правові механізми поступово наближаються до європейських стандартів шляхом імплементації фундаментальних принципів і норм.