Застосування практики Європейського Суду з прав людини в кримінальній юстиції Бельгії - Чекарьов, Євген Володимирович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Метою цієї публікації є вивчення досвіду застосування судами Королівства Бельгія практики Європейського суду з прав людини в кримінальних справах з метою застосування такого досвіду в Україні. В статті проаналізовано розвиток застосування практики ЄСПЛ судами Бельгії, яка ратифікувала Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод [1] в перших рядах. Кримінальна система Бельгії до ратифікації вищенаведеної конвенції мала довгу історію і традиції, практика Європейського Суду з прав людини доповнила ці традиції, що призвело до формування системи захисту прав людини, яка відповідає сучасними реаліям. Тому дослідження шляху імплементації Бельгією практики ЄСПЛ сприятиме недопущенню вчинення Україною помилок Бельгії. З іншого боку, вивчення процесу імплементації бельгійською правовою системою практики Європейського Суду з прав людини сприятиме найскорішій імплементації Україною позитивного досвіду Бельгії. Королівство Бельгія ратифікувало Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 04 червня 1955 року [2]. Через це перед бельгійською кримінальною системою постали нові виклики. В другій половині 20 сторіччя застосування практики Європейського Суду з прав людини в певній мірі компенсувало в Бельгії брак національного законодавства з галузі захисту прав людини. На прикінці 20 сторіччя кримінальна система Бельгії отримала сучасні риси. І це сталося саме завдяки застосуванню судами практики Європейського Суду з прав людини. В даний час кримінальна система Бельгії є прикладом розумного балансу між застосуванням практики Європейського Суду з прав людини і національним законодавством. Практика ЄСПЛ використовується судами в поєднанні з нормами національного законодавства і складає єдине і нерозривне джерело права. Особливої уваги заслуговує практика перегляду Конституційним Судом Бельгії національних норм на відповідність практиці Європейського Суду з прав людини. Таким чином вивчення і впровадження в кримінальну систему України Бельгійського досвіду імплементації практики Європейського Суду з прав людини, з урахуванням українських реалій, може стати в пригоді нашій державі.