Відповідальність за порушення договору будівельного підряду: теоретико-практичний аналіз - Фірчук, Василь Русланович (Український політико-правовий дискурс, 2024)
У статті розглянуто теоретико-практичний аналіз відповідальності за порушення договорів будівельного підряду в українському праві. Здійснено дослідження сутності договору, його основних характеристик та істотних умов, які визначають обсяг прав і обов'язків сторін. Особливу увагу приділено характеристиці та видам відповідальності за порушення умов договору та ролі судової практики у притягнення до відповідальності. Дослідження показує, що договір будівельного підряду є однією з найбільш складних і специфічних форм договірних відносин, що включає в себе як елементи господарської, так і цивільної діяльності, що створює додаткові виклики при визначенні та застосуванні відповідальності сторін, оскільки важливо забезпечити належне виконання умов щодо якості робіт, термінів та вартості. Відповідальність є одним із ключових аспектів будь-якого договору, і для договору підряду вона відіграє особливу роль у забезпеченні виконання зобов'язань. Особливо важливою є роль судової практики у тлумаченні та застосуванні норм права, що регулюють ці відносини. Досліджуються питання, пов'язані з визначенням розміру неустойки, а також проблеми, які виникають у правозастосуванні, зокрема через недосконалість деяких правових норм. Це спричиняє виникнення суперечностей у судовій практиці, що потребує уточнення правових норм для ефективного врегулювання відносин між замовником і підрядником. Зазначено також, що відповідальність за порушення договору будівельного підряду є істотною умовою цього договору, що визначає обсяг прав і обов'язків сторін. Відсутність чіткої регламентації відповідальності може призвести до значних ризиків як для замовника, так і для підрядника, оскільки це впливає на стабільність виконання договору та забезпечення правових гарантій для кожної зі сторін. Таким чином, стаття сприятиме кращому розумінню теоретичних основ та практичних аспектів відповідальності за порушення договору будівельного підряду в Україні та підкреслює важливість удосконалення правового регулювання цієї галузі для досягнення стабільності і передбачуваності у відносинах між замовниками та підрядниками.