Вплив рішень Міжнародного кримінального суду на розвиток правової системи держав під час збройних конфліктів - Кундеус, Владислав Геннадійович; Наумова, Анна Олександрівна; Татаркіна, Юлія Ігорівна (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Стаття присвячена дослідженню впливу рішень Міжнародного кримінального суду на розвиток правових систем держав у період збройних конфліктів. Проаналізовано ключові механізми реалізації юрисдикції Міжнародного кримінального суду, зокрема процеси притягнення до відповідальності за воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Окрему увагу приділено впливу таких рішень на національні правові системи, зокрема їхній імплементації у внутрішнє законодавство держав та зміцненню верховенства права в постконфліктних суспільствах. Метою наукової роботи є встановлення ролі та значення рішень Міжнародного кримінального суду у формуванні та вдосконаленні національних правових систем під час збройних конфліктів, а також аналіз їхнього впливу на забезпечення справедливості, дотримання прав людини та боротьбу з безкарністю. Методи. Для досягнення визначеної мети застосовано комплекс теоретичних та емпіричних методів. Зокрема, порівняльно-правовий метод використано під час виконання всіх завдань дослідження, а аналітичний та методи групування й класифікації були залучені для визначення правових основ діяльності та компетенції Міжнародного кримінального суду в контексті притягнення осіб до кримінальної відповідальності за вчинення воєнних злочинів. Результати. Здійснено всебічний розгляд міжнародних механізмів судового захисту прав жертв війни, які діють у межах міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального правосуддя. Окрему увагу приділено історичному розвитку гуманітарного права, включно з впливом Гаазьких і Женевських конвенцій, а також сучасних міжнародних нормативно-правових актів, що регламентують питання судового переслідування воєнних злочинів і забезпечення прав постраждалих. Також окреслено основні виклики, що ускладнюють реалізацію міжнародного судового захисту, серед яких юрисдикційні обмеження, політичні чинники та проблеми імплементації міжнародних норм у національне законодавство. Запропоновано шляхи поліпшення судових процедур та перспективи зміцнення механізмів захисту прав потерпілих через адаптацію міжнародного гуманітарного права до сучасних викликів. Висновок. Рішення Міжнародного кримінального суду впливають на розвиток правової системи держав під час збройних конфліктів у кількох важливих напрямах: гармонізація національного законодавства з міжнародними стандартами; встановлення та посилення відповідальності за воєнні злочини; стимулювання судової реформи; ефективний захист прав потерпілих; запобігання новим воєнним злочинам.