Інноваційні підходи до зміцнення економічної безпеки через модернізацію промисловості України - Димида, Володимир Андрійович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Упровадження інноваційних підходів до модернізації промисловості України є необхідним для зміцнення її економічної безпеки в умовах глобальних викликів та внутрішніх трансформацій. Метою статті є дослідження інноваційних підходів до підвищення економічної безпеки України через модернізацію промисловості. Для реалізації мети було застосовано такі методи: критичний аналіз наукової літератури (для оцінки наявних підходів та теоретичних основ обраної теми), синтез (для інтеграції різних поглядів і концепцій у єдину теоретичну модель), табличний та графічний методи (для систематизації даних), наукового абстрагування (з метою узагальнення отриманих результатів). Результати. Глибока технологічна модернізація промисловості є передумовою для мінімізації економічних ризиків, підвищення ефективності виробництва та посилення конкурентних позицій України в глобальній економіці. Упровадження інноваційних підходів має стати визначальним чинником формування сучасного, високотехнологічного та конкурентоспроможного промислового сектору. Одним зі стратегічних напрямів зміцнення економічної безпеки є комплексна модернізація промисловості, що передбачає активне впровадження концепцій Індустрії 4.0, широке використання передових цифрових технологій, створення «розумних» виробництв, інтеграцію штучного інтелекту та автоматизованих систем управління. Важливим чинником розвитку є також розширення адитивного виробництва (3D-друку), що сприяє зменшенню залежності від імпорту сировини, оптимізації виробничих процесів і скороченню витрат на логістику. Для успішної реалізації цих трансформацій необхідно сприяти цифровізації виробничих потужностей, стимулювати інновації та створювати сприятливий інвестиційний клімат. Окрему увагу варто приділити зниженню енергетичної залежності шляхом переходу на відновлювані джерела енергії та впровадження енергоефективних технологій. Такий підхід дасть можливість не лише скоротити витрати виробництва, а й сприятиме зміцненню екологічної безпеки, що є важливим аспектом сталого розвитку промисловості. Висновки. Дослідженнями підтверджено, що для підвищення економічної безпеки України необхідно створювати гнучкі стратегії, що враховують як внутрішні, так і зовнішні загрози, а також інтегрувати інноваційні підходи в різні сфери економіки.