ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ПРАВОВИХ МЕХАНІЗМІВ ЗАПОБІГАННЯ КІБЕРЗЛОЧИННОСТІ В УКРАЇНІ - Дрижакова, Діна Юріївна; Горішній, Олег Олександрович; Тараненко, Микола Миколайович (Український політико-правовий дискурс, 2025)
Метою дослідження є всебічна оцінка ефективності правових механізмів запобігання кіберзлочинності в Україні, зокрема про необхідність удосконалення законодавчих ініціатив та підвищення ефективності боротьби з новими, складними формами кіберзлочинів. Серед нових загроз особливу увагу приділено хакерським атакам, кібершахрайству, злочинам у сфері електронних платежів, а також проблемам, що виникають із використанням технологій блокчейн та криптовалют. У дослідженні проводиться детальний аналіз сучасних правових норм та інструментів, що регулюють боротьбу із кіберзлочинністю. Також вивчаються основні проблеми, які виникають в умовах інтенсивного розвитку інформаційних технологій та перманентно нестійкого характеру цифрових загроз. Важливим аспектом дослідження є аналіз ефективності взаємодії органів державного управління з приватним сектором у питаннях кібербезпеки, а також оцінка міжнародної співпраці в контексті протидії кіберзлочинності. Результати дослідження свідчать, що в Україні досягнуто значного прогресу в удосконаленні правового забезпечення кібербезпеки, зокрема через прийняття низки законів і механізмів, орієнтованих на боротьбу із кіберзлочинністю. Також дослідження охоплює проблеми, пов’язані з кваліфікацією кіберзлочинів, яка не завжди відповідає реальним викликам. У статті розглядається питання недостатньої підготовленості правоохоронних органів та органів влади для ефективної боротьби з кіберзлочинністю в умовах стрімкої цифрової трансформації. Нагальними постають проблеми з координацією між державними і приватними структурами, що ускладнює оперативну реакцію на загрози. Висновки дослідження містять комплексні рекомендації щодо подальшого вдосконалення кримінального законодавства, орієнтуючись на чіткіше визначення та кваліфікацію нових форм кіберзлочинів, створення правових механізмів для ефективного реагування на цифрові загрози, покращення співпраці між державними органами і приватними компаніями, які відповідають за кібербезпеку. Крім того, підвищення рівня кваліфікації правоохоронців, розвиток міжнародної співпраці та створення спеціалізованих органів для боротьби із кіберзлочинністю є важливими кроками для зміцнення національної безпеки в умовах глобальних цифрових змін.